16 روش براى از بين بردن بوى پا
نكات توصيه شده توسط متخصصان ما را دربارهى از بين بردن بوى پا مطالعه كنيد:
مكررا شستشو دهيد.
به نظر ساده و ابتدايى مىرسد اما بايد پاها را به دقت تميز نگه داريد. هر چند بار كه لازم است پاها را با آب گرم و صابون بشوييد. با برس نرم بين انگشتان را مالش دهيد و مطمئن شويد كه پاىتان كاملا خشك شود.
به انگشتان، پودر بماليد.
بعد از شستشو، از پودر ذرت يا اسپرى ضد قارچ استفاده كنيد. يك روش ديگر به توصيه سوزان لوين »متخصص پا از بيمارستان مونت سيانى« ريختن پودر بچه يا پودر ذرت در كفش مىباشد.
از ضد عرقهاى استفاده كنيد.
كليد كنترل بو، استفاده از ضد عرقها يا ضد بوها درست روى پا مىباشد. شما مىتوانيد به سادگى از ضد بوى مخصوص پا استفاده كنيد. آگاه باشيد كه گرچه ضد بوها بوى پا را از بين مىبرند ولى نمىتوانند جلوى تعريق را بگيرند. ضد عرقها هر دو كار را مىكنند. دكتر استفان وينبرگ مىگويد: در صورت ابتلا به ضايعات قارچى پا از ضد عرقها استفاده نكنيد زيرا باعث سوزش مىشود.
جورابها را عوض كنيد.
گلن كوپلند «متخصص پا از بيمارستان زنان توانتو» مىگويد: منطقىترين راه براى پاهاى بودار تعويض جورابهاست. هميشه از جورابهاى ساخته شده از الياف طبيعى نظير پنبه استفاده كنيد زيرا جذب رطوبت توسط آنها از مواد مصنوعى بسيار بيشتر است.
دو جوراب روى هم بپوشيد.
فردريك هاوس مىگويد: شايد بتوانيد با پوشيدن دو جوراب با هم، ميزان تعريق را كاهش دهيد. در نگاه اول متناقص به نظر مىرسد اما هوايى كه بين دو لايه جوراب وجود دارد به خنك شدن پا كمك مىكند. جوراب پنبهاى را ابتدا بپوشيد و روى آن يك جفت جوراب پشمى بپوشيد. از جورابهاى شناخته شده از مواد مصنوعى پرهيز كنيد زيرا تنها باعث افزايش تعريق مىشوند.
در انتخاب كفش دقت كنيد.
دكتر لوين مىگويد: كفشهاى بسته تعريق پاها را افزايش مىدهند و محيط مناسبى را براى رشد باكترىها فراهم مىكنند و در نتيجه منجر به بوى بد و تعريق بيشتر مىشوند. از كفشهاى جلو باز و سندل استفاده كنيد اما از كفشهاى پلاستيكى و لاستيكى پرهيز كنيد چرا كه به پاها اجازه تنفس نمىدهند. هيچگاه يك كفش را دو روز پشت سر هم نپوشيد؛ حداقل 24 ساعت لازم است تا كفشهاىتان كاملا خشك شود.
با آن بخوابيد.
دكتر ساسمن«متخصص پا از مريلند» توصيه مىكند كه درمان شبانه مىتواند به خشك شدن پاها كمك كند. با ماليدن الكل پاها را كاملا خشك و خنك كنيد. سپس از ضد بوهاى قوى در كف پا استفاده كنيد. پاها را با پوشش پلاستيكى بپوشانيد (براى تحريك كردن) تعريق تا ضد بو بهتر در داخل پا نفوذ كند. يك جوراب را روى پوشش، بپوشيد و با آن بخوابيد. در صبح پودرهاى اضافى را بشوييد و به مدت يك هفته هر شب اين كار را تكرار كنيد. در هفتههاى بعد يك يا دوبار اين كار را بكنيد.
پاى خود را خيس كنيد.
چاى: تانن موجود در كيسههاى چاى يك ماده خشك كننده است؛ سه تا چهار كيسه چاى را در داخل يك ليتر آب به مدت بيست دقيقه بجوشانيد؛ مقدارى آب سرد را براى راحتى پاها به آن اضافه كنيد؛ پاها را به مدت بيست تا سى دقيقه در آن قرار دهيد. سپس آن را خشك كنيد و به آنها پودر بماليد. دكتر بيهوا «متخصص پوست دانشگاه نيويورك» مىگويد: تا رفع مشكل، اين درمان را روزانه دوبار انجام دهيد و براى جلوگيرى از عود بوى پا، دوبار در هفته اين كار را تكرار كنيد.
استات آلومينيوم
روزانه يك يا دو بار پاهاىتان را در محلول استات آلومينيوم و آب سرد قرار دهيد زيرا اين ماده داراى خواص خشك كنندگى است.
بىكربنات سديم
دكتر لوين مىگويد: اين ماده باعث اسيدى شدن بيشتر سطح پا مىشود و بنابراين ميزان عرق توليد شده را كاهش مىدهد. يك قاشق چاىخورى جوش شيرين را در يك ليتر آب بريزيد؛ دوبار در هفته هر بار به مدت پانزده دقيقه، پا را در داخل آن خيس كنيد.
سركه
حمام اسيدى ديگر براى پا، محلول يك فنجان سركه در يك ليتر آب است. دوبار در هفته به مدت پانزده دقيقه پا را در آن خيس كنيد.
آب سرد و گرم
از حمام آب گرم و سرد استفاده كنيد. اين پروسه ميزان جريان خون را به داخل پاها كاهش مىدهد و تعريق را كم مىكند. سپس از حمام سومى حاوى قطعات يخ و آب ليمو استفاده كنيد و سرانجام براى سردى و خشك شدن پاها، به آنها الكل بزنيد. در هواى گرم كه پاها زياد تعريق مىكند، مىتوانيد روزانه از اين درمان استفاده كنيد. بيماران ديابتى و افرادى كه نقص سيستم گردش خون دارند نبايد از اين درمان استفاده كنند.
لايىهاى مختلف را امتحان كنيد.
بعضى از لايىهايى كفش رطوبت كفش را جذب و به كنترل بوى پا كمك مىكند. دكتر لوين مىگويد: اين محصولات در بعضى از بيماران كارآمد بوده است.
آرامش خود را حفظ كنيد.
ريچارد دابسون »رئيس بخش پوست دانشگاه پزشكى كاليفرنياى جنوبى« مىگويد: غدههاى عرق موجود در پا همانند غدههاى عرق كف دست و زير بغل به عواطف پاسخ مىدهد. استرس، چه خوب، چه بد مىتواند به تعريق زياد منجر شود. در نتيجه فعاليت باكترىها را در كفشها افزايش مىدهد و باعث بوى بد مىشود؛ پس سعى كنيد هيجانى نشويد.
مراقب آنچه كه مىخوريد، باشيد.
اگر چه عجيب به نظر مىرسد ولى هنگامى كه غذاهاى تند و پر ادويه مىخوريد )نظير، پياز، فلفل، سير و ديگر غذاهاى خانوادهى پياز( عصاره اين بوها مىتواند از طريق غدد عرق پا پخش شود. بنابراين، بله، پاها مىتوانند بوى ناهارى را كه خوردهايد، به خود بگيرند.
آيا پاهاىتان بيشتر از شما كار مىكنند؟
نيل كرامر »متخصص پا از پنسيلويا« مىگويد: چه باور كنيد و چه باور نكنيد گاهى وقتها، پاها به اين علت زياد عرق مىكنند كه بيشتر از آنچه كه بايد، كار مىكنند. نقص ساختارى )مانند صافى كف پا( و يا شغل پر جنب و جوشى كه داريد، مقصر اصلى هستند. هر چه پاها بيشتر كار كنند، براى خنك كردن خودشان بيشتر تعريق مىكنند، اگر چه هر پايى كه زياد عرق مىكند لزوما بوى بد نمىدهد اما رطوبت، بستر مناسبى را براى باكترىهاى بوزا ايجاد مىكند.
منبع : دايرة المعارف پزشك خانواده ،گروه مولفان انستیتوسلامتی آمریکا ،مترجمان : دکتر حسن کریمی یزدی و دکتر پدرام مصطفایی ،انتشارات سپهر اندیشه - 1387
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}